دفتر فروش حاج رحیم قربانی

اسکلت فلزی یا بتنی ؟

اسکلت بتنی یا فلزی؟

مقدمه

اسکلت بتنی رونیکا پالاس پاسداران یا اسکلت فلزی برج های مجلل برلیان؟

 سوالی که برای اکثر کارفرمایان در ابتدای کار به وجود می آید این است که کدام سیستم سازه ای ( اسکلت فلزی یا بتنی ) را برای پروژه خود انتخاب آیا نمایند مقاومت اسکلت فلزی بیشتر است یا بتنی ؟ بهترین سازه برای ساختمان مسکونی چیست ؟

 پاسخ به این سوالات می تواند موفقیت یا شکست پروژه را تا حد زیادی تعیین کرده و در صورت انتخاب غلط هزینه های زیادی را به پروژه تحمیل کند از این رو برای انتخاب درست هوشمندانه ابتدا باید به شناخت جامعی از انواع سیستم های سازه ای رسید و مزایا و معایب و هر کدام را فهمید سپس معیارهای انتخاب را مشخص کرده و با تعیین معیارهای مهم برای هر پروژه و مقایسه این دو نوع سیستم برای معیارهای تعیین شده بهترین گزینه انتخاب کرد

پروژه های دفتر فروش حاج رحیم قربانی نظیر پروژه رونیکا پالاس شهرک غرب  و رونیکا پالاس قیطریه از سازه بتنی استفاده شده است.

معرفی اجمالی انواع سیستمهای سازهای

همانطور که اشاره شد در گام اول اول باید به شناخت مختصری از انواع سیستمهای سازه ای و مزایا و معایب هر کدام رسید به همین منظور این بخش به این موضوع پرداخت شده است

سازه بتنی

مزایا

دسترسی و قیمت مناسب :

تمام اجزای تشکیل دهنده بتن ( شن ، سیمان و آب ) به عنوان مصالح بومی و ارزان قیمت محسوب میشوند بتون آماده نیز با کیفیت و مشخصات مختلف ، تقریباً در در اکثر نقاط قابل خریداری است.پروژه رونیکا پالاس اداری به همین دلیل بتنی میباشد.

امکان خرید تدریجی مصالح :

از مهمترین خصوصیات ساختمان اسکلت بتنی این است که مصالح آن باید به تدریج خریداری شود در این حالت فشار اقتصادی کمتری به سازنده یا مجری طرح وارد میشود.پروژه رونیکا پالاس پاسداران و پروژه رونیکا پالاس تجاری پاسداران به علت حجم بالای پروژه برای سازنده بتنی به صرفه تر میباشد که بتنی استفاده کنه تا فشار اقتصادی کمتری وارد شود.

نیروی کار بیشتر و در دسترس :

اجرای بتن و سازه بتنی در مقایسه با سایر مصالح نظیر فولاد و حتی چوب به نیروی اجرایی متخصص و کارگر با مهارت بالا نیاز ندارد.

مقرون به صرفه ترین گزینه برای اجرای برخی کارها :

بتن در بعضی از اجزای سازه ای از قبیل پی ها دیوارهای زیر زمین و شمع ها تنها گزینه مقرون به صرفه محسوب میشود . مانند رونیکا پالاس سیمون بولیوار و رونیکا پالاس نشاط

توان اجرا در مقاطع و اشکال مختلف :

بتن را میتوان به سهولت به هر شکل دلخواه دراورد فقط کافیست قالب مناسب را تهیه کرده سپس تقریبا هر مقطع سازهای و شکل معماری را با بتن آرمه تولید کرد این موضوع موضوع یکی از از مزیت های بتن در برابر فولاد است زیرا فولاد در کارخانه و و در مقاطع و شکل های محدودتری ساخته میشود و و حتی در صورت ساخت مقاطع جدید، از نظر هزینه ای مقرون به صرفه نیست.

اسکلت بتنی یا فلزی؟

مقاومت در برابر آتش سوزی :

بتن مقاومت بسیار مطلوبی هنگام آتش سوزی دارد یک ساختمان بتن آرمه میتواند ساعت ها در مقابل آتش سوزی مهیب مقاومت کند و فرو نریزد. این خصوصیت باعث می شود فرصت کافی برای مهار حریق و نجات جان افراد داخل ساختمان ایجاد شود. این ویژگی یکی دیگر از مزیت های اسکلت بتنی نسبت به اسکلت فلزی است. برای مثال ما میتوانیم به مدت زمان مقاومت در برابر آتش دالهای بتنی که در بند ۹-پ۲-۴ مبحث نهم مقررات ملی ساختمان درج شده است است اشاره کنیم.

مقاومت در برابر رطوبت:

بتن همچنین مقاومت خوبی در مقابل رطوبت و آب دارد. اگر آبی که با بتن در تماس قرار می گیرد بدون یون هایی از قبیل یون سولفات و یون کلرور باشد، اشکالی برای بتن یا حتی میلگردهای داخل آن ایجاد نمی‌کند.

احساس لرزش کمتر برای ساکنان:

اجزای بتن آرمه صلبیت بالایی دارند به همین دلیل معمولاً ساکنان یک ساختمان بتن آرمه در هنگام وزش شدید باد یا تحرک زیاد همسایگان، لرزه ای را احساس نمی کند و آرامش آنها حفظ می شود. مانند پروژه رونیکا پالاس همیلا در پونک.

نیاز به نگهداری کمتر در دوران بهره برداری:

ساختمان با اسکلت بتنی نسبت به ساختمان اسکلت فلزی به نگهداری و محافظت کمتری نیاز دارد. در حقیقت اگر استانداردها ضوابط لازم هنگام اجرای اسکلت بتنی به خوبی رعایت شده باشد پس از اتمام کار ساختمان به مراقبت خاصی احتیاج نخواهد داشت.پروژه رونیکا پالاس بام پونک بعد از چند سال از تحویل آن مشکلی از بابت نگهداری ندارد.

معایب

زمان اجرا طولانی تر:

مدت زمانی که برای اجرای یک ساختمان یا اسکلت بتنی مورد نیاز است ، بسیار بیشتر از ساختمان یا اسکلت فلزی است.

اسکلت بتنی یا فلزی؟

تضمین کیفیت کمتر:

چون کنترل کیفیت بتن در کارگاه انجام می شود، تضمین کیفیت آن نسبت به فولاد که در کارخانه تهیه می‌شود، کمتر است. البته در صورت استفاده از بتن آماده، این نقص تا حد زیادی قابل برطرفشدن است.

وزن تمام شده زیاد:

وزن تمام شده و باره مرده ساختمان با اسکلت بتنی بیشتر از ساختمان با اسکلت فلزی است.

تعویض و ترمیم سخت:

اگر عضوی از ساختمان بتنی معیوب شود، تعویض و ترمیم آن مشکل است.

مقاومت کششی کم:

مقاومت کششی بتن بسیار پایین بوده و در حدود یک دهم مقاومت فشاری آن است. این مسئله باعث آسیب پذیر بودن بتن در زلزله می شود.

فساد سریع مصالح:

بتن باید بلافاصله پس از ساخت به کار گرفته شده و مصرف شود. بدن در بهترین حالت فقط تا دو ساعت پس از ساخت قابل استفاده است.

تاثیر زیاد شرایط آب و هوایی:

شرایط آب و هوایی مانند سردی و گرمی هوا در اجرای آن تأثیر می گذارد (نیاز به روشهای خاص برای عمل آوری بتن دارد که در مقاومت بتن موثر است)

ضعف در برابر انفجار:

بتن در برابر انفجار ضعیف عمل میکند.

اسکلت بتنی یا فلزی؟

سازه فولادی

مزایا

سرعت نصب بیشتر:

سرعت نصب قطعات فلزی نسبت به اجزای قطعات بتنی سریعتر بوده و مدت زمان کمتری طول می کشد. همین عامل باعث شد که در برج های مسکونی برلیان از اسکلت فلزی استفاده شده است.

وزن کمتر:

اسکلت فلزی به نسبت اسکلت بتنی وزن کمتری دارد در نتیجه وزن کلی ساختمان کمتر می شود.

گزینه اول در دهانه های بزرگ ساختمان های مرتفع و سوله ها:

مقاومت قطعات فلزی زیاد بوده نسبت مقاومت به وزن آن از مصالح بتنی بیشتر است به همین دلیل اسکلت فلزی در دهانه های بزرگ سوله ها( بیش از ۸ متر ) وساختمان های مرتفع و همچنین ساختمان هایی که در زمینهای سست اجرا می شوند کاربرد گسترده ای دارد.

تضمین کیفیت بیشتر:

از آنجا که فلز در کارخانه های بزرگ و تحت نظارت دقیق تهییه می شود می‌توان به یکنواخت بودن خواص آن اطمینان کرد.

رفتار بهتر در زلزله:

رفتار فولاد در عمل تا حد زیادی مطابق با تجزیه و تحلیل های آزمایشگاهی و مقاومت تئوری است یعنی در عمل بر خلاف اعضای بتنی، توانایی تحمل تنش های فشاری و کششی زیادی را دارد.( در اعضای بتنی نحوه اجرا و نوع مصالح در عملکرد واقعی اثر گذارند. ضمن اینکه مقاومت بتن در کشش کمتر از فشار است ) همچنین از خواص مثبت مصالح فلزی، قابلیت شکل پذیری بالای آنهاست. این ویژگی باعث می شود اعضای فلزی در هنگام زلزله و حرکات رفت و برگشتی در مقایسه با اعضای بتنی مقاومت بهتری از خود نشان دهند.

مقاوم سازی و ترمیم راحت تر:

اسکلت فلزی قابلیت رویت پذیری امکان مقاوم سازی دارد. اگر به هر علتی مانند محاسبات اشتباه، تغییر مقررات و ضوابط ، اجرای نادرست و … اسکلت از مقاومت مطلوب برخوردار نباشد میتوان با جوش ، پرچ یا پیچ کردن قطعات جدید آن را تقویت کرد یا قسمتهایی به آن اضافه کرد.

مقاومت در برابر انفجار:

ساختمان با اسکلت فلزی در برابر انفجار مقاومت بهتری دارد و یک انفجار با شدت متوسط میتواند آسیب کمتری به آن نسبت به ساختمان بتنی وارد کند.

اسکلت بتنی یا فلزی؟

معایب

هزینه اولیه بالا:

در ساختمانهای فلزی بخش زیادی از هزینه ساخت را باید همان ابتدای کار و جهت خرید قطعات فلزی پرداخت کرد. در سالهای اخیر با توجه به بالا رفتن مداوم قیمت این مصالح پایین آمدن قدرت خرید سازنده یا مجری طرح ، استقبال از ساختمان با اسکلت فلزی در ایران با کاهش مواجه شده است.

ضعف در آتش سوزی:

ضعف در دمای زیاد در هنگام آتش سوزی مقاومت ساختمان با اسکلت فلزی با افزایش دما نقصان خواهد یافت . اگر دمای اسکلت فلزی به ۵۰۰ تا ۶۰۰ درجه سانتیگراد برسد ، تعادل و ایستایی ساختمان به خطر می افتد.

خوردگی و فساد فلز در مقابل عوامل خارجی و جوی:

قطعات مصرفی در ساختمان فلزی در مقابل عوامل جوی خورده شده و از ابعاد و مقاومت آن کاسته می شود به همین علت مخارج نگهداری و محافظت آن سازه ها بیشتر از سازه های بتنی است.

مشکلات ناشی از جوش نامناسب:

اتصال قطعات فلزی به وسیله جوش با توجه به این موارد ممکن است نامناسب و ناکارآمد باشد. مهارت نداشتن جوشکاران ، استفاده از ماشین آلات قدیمی ، کنترل نشدن دقیق توسط مهندسان ناظر ، گران بودن هزینه آزمایش جوش و …

معیارهای انتخاب نوع سیستم سازه‌ای

با توجه به توضیحات بخش غرب و معرفی اجمالی دو نوع سیستم فولادی و بتنی و مزایا و معایب هر کدام ، در این بخش فهرستی از مهمترین معیارها برای انتخاب نوع سیستم سازه ای متناسب با شرایط هر پروژه بیان شده است.

در هر پروژه ، باید معیارهایی که اولویت بیشتری دارند تعیین و تحلیل شوند و در نهایت نوع سیستم سازه ای انتخاب گردد.

منابع و نحوه تامین مالی پروژه

برای آن دسته از کارفرمایانی که مایل اند هزینه پروژه را به‌ صورت خردتر و با توجه به پیشرفت پروژه پرداخت کنند ، اسکلت بتنی گزینه مناسب تری خواهد بود اما با توجه به اینکه عمده هزینه اجرای سازه فلزی هزینه خرید آهن خام مورد نیاز است مقدار بیشتری نقدینگی باید در شروع پروژه هزینه کرد .

همچنین با توجه به اینکه در کشور ما پرداخت وام مسکن پس از تکمیل سقف طبقات پرداخت می گردد در سازه های بتنی میتوان پس از اتمام هر سقف نسبت به دریافت وام اقدام و به پروژه تزریق نمود که این یک مزیت برای اسکلت بتنی محسوب می گردد. حاج رحیم قربانی بزرگترین سازنده کشور میباشد که در پروژه هایی نظیر رونیکا پالاس سیمون بولیوار و رونیکا پالاس نشاط و برج مجلل نگین پونک از اسکلت بتنی استفاده شده است تا هزینه کاهش یابد.

هزینه ساخت

فولاد استفاده شده در ساخت یک سازه فولادی دارای مقاومت مشخص در صورت طراحی صحیح ، نسبت به مقدار فولاد استفاده شده در سازه بتنی دارای همان مقدار مقاومت ، معمولاً در حدود ۳۰ درصد بیشتر است ، از این رو هزینه اجرای اسکلت فلزی بالاتر است بنابراین کارفرمایانی که به دنبال کاهش هزینه در ساخت هستند اسکلت بتنی گزینه مناسب تری است.

ارزش اسقاط

معمولاً در ساخت و سازهای رایج در کشور به مسئله اسقاط سازه کمتر توجه می شود بدین مفهوم که در زمان تخریب سازه ساختمان های فلزی دارای ارزش اسقاط به مراتب بالاتر و هزینه تخریب کمتری می باشد که این نیز می تواند یک مزیت برای اسکلت فلزی محسوب  شود.

شرایط و امکانات منطقه

نزدیکی به کارخانه فولاد یا کارخانه های بتن می تواند تا حد زیادی در هزینه های پروژه موثر بوده و معیار مهمی برای انتخاب نوع سیستم سازه ای است.

سهولت و سرعت اجرا

سازه های فلزی به دلیل اجرای همزمان طبقات از سرعت پیشرفت بیشتری نسبت به سازه های بتنی برخوردار می باشد . همچنین در صورت ساخت اسکلت فلزی در کارخانه مدت زمان اجرا به صورت بیشتری نیز کاهش می یابد اما در اسکلت بتنی با توجه به اجرای هر طبقه بعد از طبقه زیرین همچنین رعایت زمان گیرش اولیه بتن سرعت پیشرفت به مراتب کمتر است . همچنین سرعت بالا در اجرای سازه فلزی باعث کاهش هزینه های بالاسری و زمان بهره برداری پروژه می گردد که باعث جبران بخشی از هزینه بیشتر ساخت است و در پروژه های کتاب ارزیابی اقتصادی باید سریعاً به بهره برداری و فروش برسند ، توجیه اقتصادی دارد.

محدودیت های معماری

گاهی در پروژه ها برای تامین پارکینگ یا سایر فضاها با محدودیت های معماری رو به رو میشویم که با توجه به حجم کمتر ستون های فولادی ناگزیر به استفاده از اسکلت فلزی هستیم.

مقاومت در برابر زلزله

معمولاً این باور غلط وجود دارد که ساختمان اسکلت فلزی در برابر زلزله مقاوم تر است و یا برعکس این ایده اصول آن اشتباه است بدین صورت که هم سیستم بتنی و هم سیستم فلزی را میتوان برای مقاومت های مختلف طراحی نمود که هر دو نیز  به صورت مورد نظر در زلزله عمل کنند .در حقیقت عامل مهم در طراحی و اجرای صحیح سازه است . البته لازم به ذکر است سیستمهای اسکلت بتنی به دلیل افزایش وزن سازه در زلزله نیروی بیشتری را متحمل می شوند.

اسکلت بتنی یا فلزی؟

نتیجه گیری

همانطور که در مقاله هم بیان شد هر دو نوع سیستم سازه ای بتنی و فولادی دارای مزایا و معایب خاص خود هستند و برتری چشمگیری نسبت به هم ندارند . مهمتری نکته در ایجاد تفاوت بین آنها ، اجرای صحیح آن است .

انتخاب نوع سیستم سازه‌ای باید با توجه به نوع و مشخصات پروژه ، محل پروژه و امکانات در دسترس ، زمان پروژه ، هزینه پروژه ، منابع تامین مالی پروژه وسایر فاکتورهای گفته شده و توجه به این موضوع که کدام یک از این فاکتور ها اهمیت بیشتری دارد . تعیین شود به همین منظور استفاده از مشاوره یک تیم تخصصی و با تجربه برای این کار ضروری است زیرا در صورت اشتباه امکان تغییر و اصلاح وجود نخواهد داشت و کل ماهیت پروژه ممکن است به خطر بیافتد.

hadi31468 وب‌سایت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *